Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Világítástechnika

A különböző megvilágítási megoldások ügyes használata nem csak az adott helyiségben végzett feladatokhoz szükséges fény megteremtésében játszik fontos szerepet, hanem a szoba / terem hangulatának és térviszonyainak befolyásolásában is.

Fontos, hogy tisztában legyünk a megvilágítás négy alapfogalmával. A megfelelő fényerősség pontos „eltalálása” még néha egy szakember számára sem egyszerű faladat, hiszen az adott helyiségben végzendő tevékenységek megvalósításához szükséges fény számos tényezőtől függhet.

Az egyik legfontosabb ilyen alapfogalom a fényáram, melynek mértékegysége a lumen (lm). Mint tudjuk a fény az elektromágneses sugárzás emberi szem számára látható tartománya, így a fénynek a hullámhossza is eltérő lehet, mely hullámhossz határozza meg, hogy szemünk erősebbnek vagy gyengébbnek érzékeli a fényt. A fényáram tehát a fényforrásból kilépő elektromágneses sugárzás látható tartományába eső részének mennyiségi mérőszáma, mely az emberi szem számára érzékelhető.

A következő ilyen alapfogalom a megvilágítás, melynek mérőszáma a lux (lx). A megvilágítás tulajdonképpen azt jelenti, hogy milyen erős fény vetül az adott felületre.

A következő fogalmunk a fényerősség, aminek a mértékegysége a candela (cd). Ez a mérőszám azt mutatja meg, hogy a fényforrásból egységnyi fényáram mekkora térszögben lép ki, vagyis 1 candela= 1 lumen/1 steradian. Ez azt jelenti, hogy egy kisebb fényáramot kibocsájtó fényforrás is tűnhet erősnek és érzékelhetjük úgy, hogy több fényt bocsájt ki, ha kisebb térszögben sugározza szét a fényt.

A negyedik fontos fogalom a fénysűrűség, melynek egysége a candela/m2, vagyis hogy adott egységnyi fényerősség mekkora felületet világít meg.